01.04.2018

Manastir Stanjevići proslavio svečani ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti

Veliki broj vjernika iz Budve i drugih krajeva Crne Gore, okupio se jutros, na Cvijeti u manastir Stanjevići, kako bi proslavili Veliki hrišćanski praznik Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim. Dječica iz Budve i dugih krajeva Crne Gore, zvonima su objavila Hristove stope dočekavši ga u hramu na magarcu, onako kako je to opisano u jevanđeljima.

 

Piše: Zorica Radenović

Prazničnu Liturgiju služili su iguman otac Jefrem Dabanovć i otac Jovan Šljivančaninin, sa brojnim narodom i djecom polaznicima Škole vjeronauke iz Danilovgrada, koji ovaj veliki praznik proslavljaju kao svoju krsnu slavu.


Vjernici iz Budve i drugih krajeva Crne Gore sabrali su se u Stanjeviće na veliki praznik, a oni koji poste Vaskršnji post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Na kraju Liturgije prerezan je slavski kolač, nakon čega su ispred manastira osveštane masline i palmove grane.


 

Litija predvođena igumanom Jefremom, kretala se od hrama Svete Trojice, do Starog Hrasta koji se nalazi ispred manastirske kapije i nazad u manastir. Dječica su zvonima i pjesmom objavila Hristove stope dočekavši ga u hramu na magarcu, onako kako je to opisano u jevanđeljima. Njegovi učenici doveli su mu magaricu na kojoj je ušao u grad, čime je ispunjeno staro proročanstvo: "Evo car krotki ide i jaše na magarici".

 


Program prosave praznika Cvijeti, nastavljen je u manastirskoj gostoprimnici, uz recitacije i stihove učenika Škole vjeronauke iz Danilovgrada. Ovim bogosluženjem i bratskim sabarnjem ušli smo u Veliku Nedjelju isčekivanja Praznika – Vaskrsa Hristovog!

Simblika praznika

 

Prema Jevanđelju, Isus je u grad ujahao na magarcu, dočekan masom ljudi koji su mu prostirali svoje odežde pred noge, put mu posipali cvijećem i palminim listovima, i pjevali u njegovu slavu.

 

Simbolika magarca je mir, za razliku od konja, koji simboliše rat. Stoga ulazak Hristov u Jerusalim predstavlja dolazak Princa mira, ne dolazak Kralja – ratnog zavojevača. Bacanje haljina i palmovog lišća pred nečije noge, predstavljalo je iskaz dubokog poštovanja i visoke počasti.

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt